Deschide/Inchide Meniul


Radiatoare de fonta vs. radiatoare otel – Inertia termica

January 2007 scris de catre info

Dupa cum precizam si in articolul Sisteme de incalzire Low H2O, un radiator cu cat contine mai multa apa, cu atat mai incet raspunde la solicitarile de incalzire ale spatiului respectiv.

Diagrama fonta pana la Low H2O

In situatia in care avem o centrala termica care functioneaza la temperatura redusa, putem folosi radiatoare de fonta, deoarece putem stabili din automatizarea centralei functionarea continua a radiatoarelor, in functie de temperatura exterioara, astfel incat sa sa nu conteze inertia termica.

Daca avem in schimb o centrala termica care functioneaza cu temperatura agentului termic la 80 grdC, automatizata cu un termostat de camera, nu mai putem folosi eficient radiatoare de fonta. Termostatul de camera masoara temperatura in camera si transmite centralei termice semnal de pornit-oprit. Daca semnalul vine in momentul in care temperatura atinge valoarea de confort stabilita, exista suficient agent termic in radiator care sa continue incalzirea spatiului. Evident aceasta incalzire suplimentara este risipa.

Aici ne indreptam atentia catre radiatoarele de otel. Acestea au un continut de apa mai mic decat radiatoarele din fonta si raspund mai rapid solicitarilor de incalzire, deoarece transferul termic se realizeaza cu preponderenta prin convectie.

“Transfer termic prin convectie – transferul termic realizat prin circularea aerului prin interiorul radiatorului si in lungul elementului de incalzire. Aerul rece se incalzeste, isi modifica densitatea devenind mai usor, ceea ce conduce la crearea unui curent ascendent in radiator.”

Radiatoarele de otel sunt cele mai utilizate in acest moment in instalatiile de incalzire. Raportul cost/W este cel mai mic.

Radiatoare Delonghi

In concluzie:

Daca doriti sa instalati radiatoare din fonta, analizati cu atentie motivele care va determina sa faceti aceasta alegere si coordonati cu tipul centralei termice pentru a va asigura confortul.

Puteti folosi radiatoare de otel in majoritatea cazurilor, sunt economice ca si investitie initiala si suficient de durabile (garantia pentru aceste tipuri de radiatoare este de obicei 5 ani, dar si mai mult in functie de marca).


0 Comentarii to “Radiatoare de fonta vs. radiatoare otel – Inertia termica”

  1. Nici un comentariu

Lasa un comentariu