Deschide/Inchide Meniul


Corpuri de incalzire – De retinut

March 2007 scris de catre info

In incaperi cu degajari de pulberi, praf combustibil, nu se admite folosirea corpurilor de incalzire cu aripioare, cu convectie libera.

Un exemplu de corpuri de incalzire cu aripioare cu convectie libera sunt schimbatoarele de caldura de la aparatele de aer conditionat. La acestea transferul termic se face prin miscarea aerului prin schimbatorul de caldura numita convectie fortata.

In incaperi cu medii incarcate de pulberi, praf, scame, vapori sau suspensii organice se prevad corpuri de incalzire usor de curatat si cu forme care favorizeaza depunerea prafului sau suspensiilor. Se evita folosirea corpurilor de incalzire cu convectie puternica.

Corpurile de incalzire se monteaza la partea inferioara a incaperilor, in vecinatatea suprafetelor reci. Cele de convectie se monteaza in dreptul parapetului ferestrei sau in imediata apropiere a acestuia.

In casele scarilor, corpurile de incalzire se amplaseaza, de regula, la parter. Daca nu este suficient pentru acoperirea necesarului de caldura, se prevad corpuri de incalzire si la nivelurile imediat superioare.

Mascarea corpurilor de incalzire se prevede:

  • la folosirea agentilor termici cu parametri ridicati, in scopul evitarii pericolului de arsura prin atingere directa
  • in crese, gradinite, camine
  • in incaperi cu cerinte estetice speciale
  • la cererea beneficiarului.

Se racordeaza in instalatie astfel incat circulatia agentului termic sa se faca, de regula, de sus in jos.

Pe portiunile de conducte ce traveseaza pereti sau plansee nu se fac imbinari. Pe conductele montate in santuri, in pereti sau plansee, numarul imbinarilor se reduce la minim.

Corpurile de incalzire se racordeaza cu imbinari demontabile.

Presiunea de proba, pentru proba la rece, se determina in functie de presiunea maxima de regim si de modul de executie al instalatiei, astfel:

  • o data si jumatate presiunea maxima de regim, dar nu mai mica de 5 bar, in instalatii montate aparent si la cele montate sub finisaje uzuale;
  • dublul presiunii de regim, dar nu mai mica de 5 bar, la instalatiile ce au parti care se mascheaza sub finisaje deosebite;
  • presiunea prevazuta in caietul de sarcini, pentru partile din instalatii care se inglobeaza in elemente de constructie (serpentine sau conducte in pereti, plafoane sau pardoseli, realizate numai cu tevi trase);
  • la presiunile prescrise de instructiunile tehnice ISCIR, pentru partile de instalatii care sunt supuse prevederilor

Masurarea presiunii incepe dupa 3 ore, durata probei este de 3 ore. Dupa executarea probei, golirea instalatiei este obligatorie, in cazul in care nu este prevazuta executarea succesiva a probei la cald.

Proba la rece se efectueaza in perioada de timp in care temperatura exterioara este mai mare de +5 grdC.

Extras din I13-02


0 Comentarii to “Corpuri de incalzire – De retinut”

  1. Nici un comentariu

Lasa un comentariu